Są miękkie, i bardzo czekoladowe w środku, niestety dżem z pomarańczy szybko wchłania się w ciasto, więc polałam go na muffiny.
Dżem pomarańczowy
- 4 pomarańcze
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam pół na pół białego i trzcinowego)
- 220 g mąki jaglanej
- 1,5 łyżki otrębów owsianych
- pół łyżeczki aromatu do ciast waniliowego
- tabliczka czekolady gorzkiej 90g
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki kakao (gorzkiego)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę, i otręby mieszamy razem. Jajka, cukier, sól, kakao i aromat mieszamy razem w osobnej misce, dodając lekko ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy wszystko do połączenia, do mokrych składników dodajemy suche, na koniec mieszamy wszystko z wiórkami kokosowymi.
Wykładamy papilotki na blaszkę do pieczenia muffinek, wykładamy trochę ciasta, na to dżem pomarańczowy, i znów ciasto. Górna część nie musi całkowicie pokrywać dżemu, mi dżem nie wypłynął poza papilotkę ;)
Pieczemy ok. 20-25 minut w 170 stopniach, polewamy dżemem jeśli mało nam pomarańczy :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz